Valoo valokuitu kokemuksia ()

Tässä kirjoituksessa jaan kokemukseni valokuitulaajakaistan tilaamisesta, aktivoinnista ja testaamisesta.

#verkko #valokuitu

Restic-varmuuskopiot Backblaze B2:n ()

Varmuuskopiot on tunnetusti hyvä olla. Hoksasin ettei minulla ollut web-palvelimeltani varmuuskopioita, koska “eihän siellä ole mitään tärkeää”. Kuitenkin jos onnistuisin sen tuhoamaan, niin luultavasti kaipaisin juuri sitä yhtä crontab-tiedostoa jota en ottanut muualle talteen. Niinpä päätin laittaa varmuuskopiot kuntoon ja ajastaa päivittäisin restic-varmuuskopion Backblazen B2-pilveen.

#skriptit #backup

Oma Ruuvi-sääasema ()

Sain entisen työkaverin blogauksesta (Oma sääasema RuuviTagilla ja Grafanalla) ajatuksen rakentaa itsellenikin oma sääasema. Olin aiemminkin lueskellut Ruuvi projektista. Ville Alatalon innoittamana lähdin selvittämään mitä vaatisi saada oma sääasema. Ihan samoilla teknologioilla en sääasemaa toteuttanut, mutta perusajatus on sama. Dataa on nyt kertynyt joulukuun alusta.

#ruuvi #prometheus #raspberry #golang

Spotify palvelimella ilman näyttöä ()

Spotify on varmasti kaikille tuttu musiikkipalvelu. Spotifyn ongelma kännykällä on kännykän äänentoisto. Musiikin pitää kuulua kunnollisista kaiuttimista. Halusin Spotifyn soivan kaiuttimista, mutta en halua piuhoja tai kuluttaa akkua loppuun Airplayllä. Ratkaisu: Spotify kotipalvelimelle ja ohjaus langattomasti.

#spotify #skriptit #systemd

E-laskujen käytettävyysongelmia ()

Tuskailin ladatessani e-laskuja omaan arkistooni. Kirjoitan tässä hieman laajemmin e-laskujen ongelmista ja kehitysmahdollisuuksista. Asia koskee sinänsä kaikkia pankkeja, mutta kokemukseni perustuvat Nordean palveluun. Tässä kokemuksiani ja ehdotuksiani tilanteen parantamiseksi. Tausta Tilaan kaikki laskuni e-laskuna kun mahdollista. Olen asettanut niille kätevän automaattisen maksaminen ehtojen täyttyessä. Meillä on vaimoni kanssa yhteisiä laskuja ja yhteinen tapa arkistoida asiakirjoja, siis myös laskuja. Käymme laskut läpi ja säästämme ne siltä varalta että myöhemmin tarvii palata asiaan. #angst

LTE käytännössä - havaintoja kotoa ja matkalta ()

Kävin lauantaina puhumassa LTE-kokemuksistani Itäsuomalaisten radioharrastajien kesäpäivillä Vuokatissa, Sotkamossa. Aiheenani oli “LTE käytännössä - vieläkö kiinteää yhteyttä tarvitaan?” Otsikosta voi päätellä yleiskuvan tähänastisista kokemuksistani.

#saunalahti #lte #matka

LTE-kokemuksia automatkalta Oulu–Tampere ()

Kävin työmatkan vuoksi Tampereella. Helka halusi mukaan matkaan, joten oli kätevintä tehdä reissu omalla autolla. Reitiksi valitsimme Oulu–Jyväskylä–Tampere. Matkalla seurasin LTE-yhteyden toimivuutta.

#saunalahti #lte #kotiverkko

Ubuntu ja cloud-init kotipalvelimella ()

Virtuaalikoneen asennuksen ei tarvitse olla vaikeaa. Ubuntu julkaisee viralliset levykuvat pilvipalveluita varten, joita voi käyttää yhtä hyvin myös kotona. Itse asiassa se ei ole edes vaikeaa, mutta ohjeita saa hieman kaivaa.

#skriptit #kvm #ubuntu

Blogin hiljaiseloa ()

Asuin kaksi vuotta Yhdysvalloissa Kaliforniassa ja siellä oman blogin päivittäminen jäi vähälle. Samoin vähälle jäi siellä asuessa iltaisin säätäminen ja puuhastelu, mikä osaltaan selittää miksi tähän harrasteblogiin ei ole tullut kirjoiteltua.

Seli seli, melkein kaikki blogithan kokevat hiljaisia kausia tai loppuvat kun kiinnostuksenkohteet vaihtuvat.

#meta

Arkinen lihapata ()

Kopioin tännekin talteen yhteisestä blogistamme arkisen lihapadan reseptin. Resepti on jälkikäteen muistikuvien perusteella kirjoitettu. Toivottavasti tuli sinne päinkään sama mitä tänään tein.

#resepti

Tilastoja IRCnet-verkon käyttäjistä ()

Joku viikko sitten katson mielenkiinnosta paljonko IRCnetissä on tällä hetkellä käyttäjiä. Selkeästi IRC:n suosio on kärsinyt uudempien sosiaalisen median palveluiden myötä, mutta Suomessa on edelleen suuri joukko IRC:n vannoutuneita käyttäjiä. Myös itselleni IRC on yksi tärkeimpiä henkireikiä viestiä kaverien kanssa. Sosiaalisista verkoista en ole innostunut. Kuten näkyy, blogin päivityskin on hieman jäänyt töiden ja muiden kiinnostuksenkohteiden taustalle.

#irc

Saunalahden mobiiliyhteyksien NAT ()

Saunalahdella on ollut muutaman kuukauden ajan ongelmia IP-osoitteiden loppumisen kanssa. Ilmeisesti eivät ole saaneet tarvitsemaansa määrää uusia osoitteita mobiiliyhteyksille Euroopan IP-osoitteita myöntävältä RIPE:ltä, tuskin tahallaan kiusaisivat asiakkaitaan.

#saunalahti #ipv6 #angst #mobiili

SSH known_hosts-tiedoston siistiminen ()

Kyllästyin viimein ssh known_hosts-tiedoston sotkuisuuteen ja koodasin yksinkertaisen skriptin, joka yhdistää saman palvelimen rivit yhdeksi. Omassa known_hosts-tiedostossani alkaa rivejä olla lähemmäs sata, joten siistiminen on oikeasti tarpeen.

#skriptit

Jekyll ja uudet sivut ()

Taas on tullut aika kirjoittaa kotisivut uusiksi. Tekniikka kehittyy ja silleen. Lähdin taas tyhjästä suunnittelemaan kotisivuilleni asettelua ja miettimään sisällön esittämistä uusiksi. Edellisen sivun luomisen jälkeen olin ehtinyt muun muassa perustaa blogin ja valokuvien jakamista varten kuvafeedin. Vanhalla saitilla näihin oli vain linkki, mikä alkoi tuntua rajoittuneelta.

#skriptit #meta

Hyödyllisiä vinkkejä, osa less ()

Olen käyttänyt, kuten varmasti lähes kaikki *nix-käyttäjät, lessiä niin kauan kuin muistan. Tässä joku aika sitten tuli vastaan pari asiaa, joita en ollut hoksannut. Kenties ovat menneet muiltakin ohi? Olennaisimpana olen käyttänyt lokien seuraamiseen käskyä tail -f loki | less Tässä ei nyt ajateltuna ole mitään järkeä, koska less osaa seurata kasvavaa tiedostoa itsekin. Käsky F kun tiedosto on avattu lessillä alkaa seurata kasvavan tiedoston loppua. Lista käskyistä löytyy esimerkiksi Wikipediasta. #vinkkejä #skriptit #shell

Kanan sisäfilettä pippurikermakastikkeessa ()

Äidin tekemästä kanasta röyhkeästi apinoiden, tässäpä resepti aivan mahtavaan kanaruokaan. Helkan kanssa maisteluiden perusteella n. neljä annosta.

#resepti

Hyödyllisiä vinkkejä, osa bash ()

Jatkan tällä vinkkisarjaa, tällä kertaa vuorossa bash. Samoja ideoita voi koittaa soveltaa muihinkin shelleihin.

#vinkkejä #shell

Hyödyllisiä vinkkejä, osa ssh ()

Haluaisin kertoa muutamista liian vähän tunnetuista näppäristä asetuksista eri ohjelmissa. Kerron niistä lyhyesti ja annan kullekin copypastetettavat rivit, joilla pääsee eteenpäin. Aloitan sarjan kertomalla hieman OpenSSH:n asetustiedostosta ja siinä käyttämistäni asetuksista.

#vinkkejä #skriptit #shell

OpenWRT-pohjainen bittijarru ()

Yhteytenä kotonani on tällä hetkellä Soneran 24 / 2 Mbit/s ADSL2+ Annex M-yhteys. Sen ongelma on ainakin kuluttajamodeemeilla, että jos ulospäin lähtee dataa, niin viive nousee kohtuuttoman suureksi irkkaamiseen. Ratkaisuna aiemmin käytin kirjoittamaani wshaper++-skriptiä (vaikutteita wondershaper-skriptistä). Kun kotipalvelimeni pyörii nyt vmwaressa enkä käytä sitä reitittimenä, muodostuu ongelmaksi että käyttämäni NAT-purkki ei aja Linuxia ja ADSL-modeemiinkaan jarrua en saanut laitettua. Sinänsä Telewellin ADSL-modeemissa on Linux ja korkkasinkin sen asentamalla sarjaportin, mutta softa on jotenkin kohtuuttoman tympeää käyttää.

#kotiverkko #skriptit

Mobiililaajakaista ja DSL:n korvaaminen ()

Suomalaiset ovat tottuneet kiinteisiin aina päällä oleviin Internet-yhteyksiin, jotka on tyypillisesti toteutettu jollain DSL-tekniikalla (Viestintäviraston markkinakatsauksen 2008/2 mukaan DSL-yhteyksiä oli 1 270 100 kaikista 1 923 300 laajakaistaliittymästä 30.6.2008). Tällaiset kiinteät yhteydet ovat melko luotettavia. Oman kokemukseni pohjalta katkoja on tyypillisesti lähinnä huoltokatkojen tai melko harvinaisten laiterikkojen aikana. “Mobiililaajakaista” on termi, jolla tarkoitetaan kännykkäverkon kautta tarjottavaa “laajakaistaa”. Kännykkäverkon kautta tarjotuissa yhteydessä nopeudet ovat olleen viime vuosiin asti erittäin hitaita, mutta nyt verkkojen nopeudet ovat nousseet jo jopa useisiin megabitteihin sekunnissa, lähelle hitaimpia kiinteitä yhteyksiä. #angst #mobiili

yx.fi lyhytosoitepalvelun uudelleenkirjoitus ()

Muutaman kerran oli jo aiemmin käynyt mielessä. Nyt sain sen viimein tehtyä. Kirjoitin alusta asti uudestaan yx.fi lyhytosoitepalvelun. Aioin aluksi käyttää Kapsi Internet-käyttäjät ry:n Sikteeri-projektista tuttua TurboGears-frameworkkiä, tai ainakin sen osia. Hetken pidempään tutkittuani huomasin, että Kid-template-kirjastoa ei ole kehitetty muutamaan vuoteen. Sen tilalle on noussut Genshi, joka uppoaa kohtuullisen pienin muutoksin Kidin tilalle. Genshi, kuten Kid:kin, vaatii että templatet ovat validia XML:ää. Niissä voi käyttää Python-koodia melko vapaasti. Sain melko nopeasti luotua yhden rungon, johon eri sivujen sisältö sijoitetaan. #shorturl

yx.fi-lyhyturlipalvelun historia ja tuoreet muutokset ()

Joskus kauan sitten huomasin, että kaksikirjaimisia fi-domaineja on vielä jäljellä. Niitä taitaa olla vielä tänäkin päivänä muutama vapaana. Hankin silloin itselleni domainin yx.fi. Tarkempi historia ja syy domainin hankkimiseen on jo päässyt unohtumaan, mutta taisipa taustalla olla myös kaveriporukan VPN-verkon nimipalvelutkin. Myöhemmin ymmärsin miten käteviä lyhyturlit (tinyurl, shorturl etc.) ovat sekä irkissä että puhelimitse. Kirjoittelin yhden illan projektina yksinkertaisen lyhyturlipalvelun omaan käyttööni. Palvelulla on nykyään jo useita aktiivikäyttäjiä. Siirsin sen jo hyvän aikaa sitten pois kotipalvelimeltani Kapsi Internet-käyttäjät ry:n palvelimelle. #shorturl